עבירות אלימות במשפחה

עבירות אלימות במשפחה הן עבירות אשר באות לידי ביטוי במעשי אלימות בין בני משפחה.

למעשה, מדובר בעבירות "רגילות", אשר מטופלות ונחקרות במשטרה במחלקה מיוחדת המכונה לרוב "אלמ"ב" או משפחה. הסיבה להפרדה מעבירות 'רגילות' היא שלרוב, עבירות כלפי בן משפחה נתפסות בעיני הרשויות והציבור כחמורות יותר, וכן מתוך ההבנה שאלימות במערכת יחסים משפחתית עשויה להיות נפיצה יותר.

 

ההרשעה והעונש

המחוקק הבחין בין עבירות בהן הקורבן הוא בן משפחה לבין עבירות בהן הקורבן הוא אינו בן משפחה, וקבע לצידן ענישה מחמירה יותר.

על מנת להרשיע אדם בעבירת אלמ"ב, יש להוכיח את יסודות העבירה הרגילים בצירוף הנסיבה שהנפגע הוא בן משפחה. כך למשל, אם אב מואשם בתקיפת בנו, על התביעה יהיה להוכיח כי האב תקף את בנו – בן משפחה, וכן את המודעות של האב לטיב מעשיו ונסיבותיו.

העונש בעבירות אלמ"ב חמור יותר. כך למשל:

העונש הקבוע בחוק לצד עבירת "תקיפה סתם" הוא 2 שנות מאסר, בעוד שהעונש הקבוע בחוק לצד "תקיפה סתם" כלפי בן משפחה, בן זוג למשל, הוא כפול, כלומר 4 שנות מאסר.

העונש הקבוע בחוק לצד עבירת "תקיפה הגורמת חבלה של ממש" הוא 3 שנות מאסר, בעוד שהעונש הקבוע בחוק לצד "תקיפה הגורמת חבלה של ממש" כלפי בן זוג הוא כפול, כלומר 6 שנות מאסר.

ככלל, בתי המשפט בישראל תופסים עבירות אלמ"ב בחומרה, לנוכח האינטרס הציבורי בהעמדה לדין בעבירות אלמ"ב וכן בשל הצורך בהרתעת הציבור מלבצע עבירות אלמ"ב.

אולם, כאשר במהלך ההליך הפלילי, בני הזוג ממשיכים לחיות יחדיו ולנהל משק בית משותף, יטה בית המשפט לגזור עונש מקל יותר עם אפיק טיפולי. יחד עם זאת, גם פרידת בני הזוג עשויה להוביל לעונש מקל יותר, מאחר שבמקרה כזה, לרוב, בשל הפרידה לא נותרה עוד סכנה לבן הזוג שנפגע.

בתיקי אלמ"ב, דרך ניהול התיק היא החשובה ביותר, שכן הדרך משפיעה בסופו של דבר על הענישה.

 

התייעצות וייצוג על ידי עו"ד פלילי המכיר את הדקויות ומבין אותן, עשויה למנוע מפח נפש בקרב הנחקרים ויכולה למנוע תרחישים קשים. עו"ד פלילי עומר בללי בעל ניסיון רב בייצוג בתיקים של עבירות אלמ"ב.

* המידע בעמוד זה הוא בגדר מידע בלבד ואין לראות בו עצה משפטית. במידת הצורך – מומלץ מאוד לפנות לעורך דין פלילי שמכיר את הדקויות ולא להסתמך על מידע זה כהמלצה משפטית.