חקירה פלילית

חקירה היא מצב שבו גוף חוקר בודק חשד לביצוע עבירה פלילית. החקירה יכולה להתחיל מתלונה שהוגשה למשטרה, או כאשר נודע לגוף החוקר על דבר עבירה (ביוזמת הגוף החוקר (המשטרה ואחרים) או אדם אחר).

במהלך החקירה, החוקרים ינסו לאסוף ראיות שונות שמטרתן לאשר או לשלול את החשדות לביצוע העבירה על ידי החשוד. יש פעמים שזהות העבריין כלל אינה ברורה, ואז מטרת החקירה היא לאתר את העבריין. כך, החוקרים ינסו לאסוף ראיות, חפצים ועדויות של אנשים שקשורים למקרה, וכך לשרטט תמונת מצב ברורה יותר אודותיו.

 

ההבדל בין חקירה למסירת הודעה

אנשים רבים נוטים לבלבל בין חקירה לבין מסירת הודעה. אולם בעוד שבחקירה נבדק חשד למעשה פלילי (מדובר בתהליך שלם של איסוף ראיות וביניהן גרסאות של אנשים (חשודים ועדים)), 'מסירת הודעה' בשפה המקצועית מתייחסת למצב שבו החוקר יושב עם אדם ושואל אותו שאלות.

במידה והוזמנתם למסור הודעה למשטרה (או לכל גוף שיש לו סמכות לחקור) – חשוב מאוד שתיערכו לכך בהתאם. ישנם שני סוגים של הודעות:

  1. הודעה רגילה ('הודעה פתוחה' בעגה המקצועית) מצב שבו המשטרה מבקשת לברר פרטים עובדתיים, אשר ידועים לאדם שקשור למקרה. במצב שכזה, למשטרה אין כל יסוד לחשוד שהנחקר מעורב בפלילים ולכן הוא מספר על המקרה.
  2. הודעה תחת אזהרה, היא כמו הודעה פתוחה, רק שכאן המשטרה חושדת בנחקר עצמו לביצוע העבירה.  כלומר הנחקר הוא "חשוד".

חשוב להדגיש: הודעה פתוחה בקלות עלולה להתגלגל לכדי הודעה תחת אזהרה, במידה ויתפתח תוך כדי העדות חשד ממשי כלפי מוסר ההודעה. החשד עלול להתעורר תוך כדי החקירה ממש או לאחריה. לעיתים העד ימסור הודעה פתוחה ובהמשך יוזמן שוב לגביית הודעה נוספת, שם יחקר תחת אזהרה.

 

במקרה כזה, למרות שמרחפת מעל החשוד חרב פלילית, חשוב להכיר את הזכויות שמקילות עימו:

חשוד זכאי לשמוע לפני תחילת החקירה באילו עבירות הוא חשוד ומה העובדות שמקימות את העבירות. הדבר יאפשר לחשוד להבין לעומק מה מיוחס לו וכך להתכונן ולהגיב באופן שיטיב עמו.

חשוד זכאי להתייעץ עם עורך דין לפני ובמהלך מסירת ההודעה – ובצורה כזו להימנע מהפללה עצמית (פירוט בהמשך).

חשוד זכאי שלא לומר דבר במהלך החקירה שלו : 'זכות השתיקה' אמנם עשויה לחזק את הראיות נגד החשוד, אבל מדובר בזכות נוספת שמאפשרת לחשוד להימנע מהפללה עצמית.

 

מהי הזכות להימנע מהפללה עצמית?

את שלוש הזכויות הנ"ל כולנו מכירים היטב מהסרטים וסדרות הטלוויזיה. הנחת היסוד של המחוקק היא שהחשוד, שחשוף לפגיעה מבחינה פלילית, זכאי שלא לסייע לגוף שחוקר אותו. כלומר, אם אדם חשוד בביצוע עבירה, הוא לא חייב לבצע שום פעולה או לומר דבר אם זה עלול להביא להפללתו.

לצערנו, באופן מכוון או בתום לב, גופי החקירה לא תמיד מקפידים על הזכות להימנע מהפללה עצמית והזכויות הנגזרות ממנה.

בדיוק מהסיבה הזו – חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין פלילי לפני מסירת הודעה במשטרה (מכל סוג). רק עורך דין פלילי ידע להעריך את הפוטנציאל של הנזק שעלול להיגרם לאדם מדבריו, ורק לו יש את הכלים לתכנן ולייעץ לנחקר באילו זכויות להשתמש ובאיזה אופן כך שלא יפגעו בו.

 

לעו"ד פלילי עומר בללי ניסיון רב בייצוג נחקרים והכנתם לחקירה בפלילית.  

* המידע בעמוד זה הוא בגדר מידע בלבד ואין לראות בו עצה משפטית. במידת הצורך – מומלץ מאוד לפנות לעורך דין פלילי שמכיר את הדקויות ולא להסתמך על מידע זה כהמלצה משפטית.