מהי רשלנות
רשלנות מוגדרת כהתנהגות שבמהלכה אדם גורם נזק ללא כוונה, ולמעשה מאופיינת בהתנהגות לא-מודעת לאפשרות של גרימת הנזק.
עבירה פלילית מסוג רשלנות
על מנת להרשיע אדם בעבירה פלילית "רגילה", לרוב יש צורך להוכיח את הרכיבים הבאים –
- רכיב עובדתי – מעשה העבירה אכן קרה;
- רכיב נפשי – מודעות האדם לכך שהוא מבצע עבירה ובמקרה שהעבירה הולידה תוצאה האדם היה מודע לאפשרות גרימת התוצאה;
- רכיב תוצאתי – התוצאה נגרמה עקב ביצוע העבירה.
בעבירה פלילית מסוג רשלנות – הרכיב הנפשי הנדרש להוכחה הוא שונה. בעוד שבעבירות רגילות יש צורך להוכיח שהאדם היה מודע לכך שהוא מבצע עבירה, בעבירת רשלנות אין צורך להוכיח מודעות, אם כי רשלנות בלבד, הנבחנת על סמך פועלו של אדם מן היישוב (בחינה איך האדם הסביר היה מתנהג).
כמו כן, בעבירות פליליות מסוג רשלנות (להבדיל מעבירות פליליות "רגילות"), ועל מנת להוכיח רשלנות, יש להוכיח כי על אדם מסוים חלה חובת זהירות, שזו הופרה, וכי קיים קשר סיבתי עובדתי ומשפטי בין ההתנהגות האסורה ובין התוצאה. חובת זהירות היא סטנדרט מוגבר שחל באותו עניין – למשל: הוראות בטיחות, הנחיות הפעלה של מכשיר מסוכן, נהלי עבודה ועוד.
בעבירות רשלנות העונש עליהן הוא מקל יותר מעבירות רגילות. כך למשל, בגין ביצוע עבירה של גרימת מוות ברשלנות – אדם יהיה צפוי לעונש של עד 3 שנות מאסר ככל ויורשע. בגין ביצוע עבירת רצח – אדם יהיה צפוי לעונש של מאסר עולם ככל ויורשע.
רשלנות יכולה לבוא לידי ביטוי במספר תחומים, בנהיגה בכביש, ברפואה, בהשגחה על קטינים, בבריכה, בים וגם במקומות עבודה (בניה וכו').
איך הרשלנות יכולה לבוא לידי ביטוי בעבודה
המקרים הנפוצים ביותר של רשלנות, מלבד תאונות נהיגה, הם מקרים הנוגעים להפרת כללי הבטיחות בעבודה (אתרי בנייה, עבודות חשמל, עבודה בגובה, עבודות חקלאות ועוד).
ישנם ענייני בטיחות רבים, וכאשר מתעלמים מהם ואנשים נפגעים – האחראיים על אתר הבנייה (והבטיחות) עלולים למצוא עצמם מתמודדים הן עם הליך אזרחי והן עם הליך פלילי בגין הרשלנות שהובילה לפגיעה באנשים.
כך למשל, קבלן בניין רשום העסיק קבלן משנה תחתיו לשם ביצוע עבודת רעפים. קבלן המשנה נפל מגג רעפים משופע במסגרת עבודתו ונהרג.
בבחינת מעשיו של קבלן הבניין (בחינת הרשלנות), התגלה שהוא לא מינה מנהל עבודה. כמו כן, קבלן הבניין לא העביר הדרכה מסודרת בנושא בטיחות ואפשר לפועלים להתהלך על גג הרעפים של הבניין ללא גידור, ללא אמצעי מיגון מתאימים, בביגוד לא הולם ובצורה שסיכנה את חייהם.
על קבלן הבניין חלה חובת זהירות להגן על העובדים תחתיו, אותה הוא הפר, וברי כי קיים קשר סיבתי בין רשלנות קבלן הבניין לבין התוצאה – גרימת הנזק לקבלן המשנה. בכך, יהיה ניתן לקבוע שקבלן הבניין נהג ברשלנות.
השלכות רשלנות בעבודה
רוב האנשים סבורים, כי תוצאת הרשלנות במקרים של רשלנות בעבודה היא לכל היותר פיצויים אזרחיים בלבד, ושוכחים כי התוצאה יכולה להכיל גם הליך פלילי שסופו הרשעה והטלת עונש.
בהמשך לדוגמה הקודמת, ובשל רשלנות קבלן הבניין, האחרון יהיה צפוי להתמודד עם הליך אזרחי, במסגרתו סביר להניח שקבלן המשנה ידרוש פיצויים וכן הליך פלילי, בו ייחסו לקבלן הבניין עבירה של גרם מוות ברשלנות והוא יהיה צפוי לעונש.
ככל שתוכח העבירה – גרם מוות ברשלנות – קבלן הבניין יהיה צפוי לעונש של מספר חודשים במאסר מאחורי סורג ובריח או בעבודות שירות, לצד עונשים נלווים כגון מאסר על תנאי, פיצוי וכו'.
בהמשך להרשעת קבלן הבניין בהליך הפלילי, ניתן יהיה לתבוע אותו אף בהליך אזרחי – תביעה אזרחית הנגררת לפלילים, על מנת לקבל פיצוי כספי. מאחר שאשמתו של קבלן הבניין הוכחה כבר במסגרת ההליך הפלילי, בהליך האזרחי כל שנותר לקבוע הוא גובה הפיצוי שיש להטיל על קבלן הבניין. הפיצוי משתנה בהתאם לנסיבות העניין.
בשונה מפיצוי כספי במסגרת אזרחית, שהוא גם סיכון שניתן לבטח אותו בפוליסת ביטוח, את הסיכון הפלילי לא ניתן לבטח. כך, אדם עלול למצוא עצמו בהליך פלילי ובסיכון משמעותי להטלת עונש.
איך ניתן למנוע רשלנות בעבודה
כדי למנוע רשלנות בעבודה – ובהמשך הטלת אחריות בגין רשלנות בעבודה – צריך להכיר את החוקים הרלוונטיים היטב, כדי להבין מהן הדרישות אשר הפרתן עלולה לגרור אחריות. אולם, אין די בהכרת החוקים הרלוונטיים מבלי יישומם בשטח כדי להימנע מאימת הדין.
לאחר הכרת החוקים והדרישות, רצוי וראוי ליישם את החוקים והדרישות בשטח על ידי יצירת "מטריית הגנה" המשתנה ממעסיק אחד לאחר ובין סוגי המלאכות השונות.
מרבית הקבלנים אינם ערים לבעייתיות זו ואינם דואגים למניעתה מראש. בעבירות של רשלנות בעבודה, חשוב להתייעץ עם עו"ד פלילי אשר מבין ומכיר את החוקים ויודע להתמודד עמם, בטרם נגרמת תאונה שלאחריה יהיה קשה מאוד להימנע מהליך פלילי. זכרו, הרבה יותר פשוט למנוע שריפה מאשר לכבות אותה.