שלא כמו הליך פלילי "רגיל" בו המדינה מנהלת הליך נגד הנאשם, קובלנה פלילית היא הליך משפטי פלילי שמנהל אדם פרטי (לרוב, באמצעות עורך דין) כנגד אדם אחר בגין עבירות פליליות. למעשה, אדם רגיל מקבל סמכות להגיש "כתב אישום" נגד אדם אחר.
חוק סדר הדין הפלילי מונה רשימה של עבירות פליליות מסוג עוון (עבירות שהעונש המצוי לצידן הוא עד שלוש שנות מאסר) המופיעות בתוספת השניה לחוק סדר הדין הפלילי, אשר בגינן אדם פרטי רשאי להגיש נגד אדם אחר (למעט חריגים) קובלנה פלילית.
זכות זו היא זכות עצמאית אשר כל אדם רשאי לעשות בה שימוש, והדבר אינו מותנה בהסכמה של הרשויות.
נגד הבאים לא ניתן להגיש קובלנה פלילית:
1. עובד מדינה – בשל מעשה שנעשה תוך מילוי תפקידו, אלא בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה.
2. קטין מתחת לגיל 14.
3. חבר כנסת.
להלן חלק מן העבירות הפליליות שבגינן ניתן להגיש קובלנה פלילית: לשון הרע, פגיעה בפרטיות, איומים, תקיפה, הסגת גבול במקרקעין, פגיעה בקניין רוחני, פרסום תמונתו של אדם ברבים, השחתת פני מקרקעין, פציעה, היזק בזדון, גילוי סוד מקצועי ועוד.
מטרת הקובלנה הפלילית היא להעמיד את הנאשם לדין בגין מעשיו, במקרים בהם המדינה לא עושה זאת. יחד עם זאת, קיימים מקרים בהם תוגש קובלנה פלילית על ידי אדם פרטי, אך הקובלנה תנוהל על ידי המדינה. זה קורה במידה ופרקליט המחוז יגיש בקשה לבית המשפט תוך 15 ימים מיום הגשת הקובלנה לתפוס את מקומו של הקובל (יצוין, כי חובה לקבל את עמדת פרקליט המחוז בעניין זה). במקרה כזה, תוחלף הקובלנה בכתב אישום.
במילים אחרות, לפרקליטות יש סמכות להחליף את הקובל ונהל את ההליך במקומו.
בקובלנה פלילית, ה"קובל", משמש כ"תובע", לכל דבר ועניין.
במקרים בהם סבור בית המשפט שהקובל אינו מסוגל לנהל בעצמו את הקובלנה או שהוא מנהל אותה באופן טורדני, רשאי בית המשפט להורות לקובל למנות לעצמו עורך דין. אם הקובל לא ימנה לעצמו עורך דין, רשאי בית המשפט לנהוג בקובל כאילו לא התייצב לדיון וכפועל יוצא – חזר בו מהאישום. אולם, רשאי בית המשפט להרשיע את הנאשם בעבירה המיוחסת בקובלנה.
הקובלנה הפלילית נראית בדיוק כמו כתב אישום וכוללת פרטים מזהים, עובדות כתב האישום, סעיפי חוק ורשימת עדים מטעם הקובל. כמו כן, ההליך מתנהל על פי הכללים והחוקים המשמשים את ההליך הפלילי "הרגיל", והקובל מקבל על עצמו את כל הכללים החלים על תובע/ פרקליט.
דין פסק דין בקובלנה הוא כדין פסק דין בהליך פלילי "רגיל" ועל כן, ניתן להגיש ערעור בתוך 45 ימים מיום מתן פסק הדין.
דין חזרה מקובלנה כדין חזרה מכתב אישום.
דין קובלנה שבוטלה כדין זיכוי לצורך פסיקת ההוצאות.
אדם אשר הועמד לדין בעקבות קובלנה פלילית וזוכה, רשאי לדרוש פיצויים מהקובל, כפי שנהוג בהליך פלילי "רגיל".
* המידע בעמוד זה הוא בגדר מידע בלבד ואין לראות בו עצה משפטית. במידת הצורך – מומלץ מאוד לפנות לעורך דין פלילי שמכיר את הדקויות ולא להסתמך על מידע זה כהמלצה משפטית.