הלבנת הון היא ביצוע פעולה ברכוש שמקורו (לרוב) בפשיעה, במטרה להסוות את מקורו.
החוק קובע איסור על הלבנת הון, ומבחין בין שלוש פעולות עיקריות הנחשבות כהלבנת הון:
הראשונה, מוגדרת כפעולה כלכלית שנועדה להסוות מקורות כספיים שאינם חוקיים או חוקיים שלא הוצהרו כדין. במילים אחרות, הכנסת כסף שאינו חוקי למחזור עסק לגיטימי, והפיכתו לכסף חוקי על ידי כך. לצד פעולה זו, קבוע עונש של עד 10 שנות מאסר.
לדוגמה: אדם אשר סחר בסמים או שדד בנק, והכניס את הכסף ש"הרוויח" מהפעילות הבלתי-חוקית לתוך מחזור עסק לגיטימי, הוא אדם אשר ביצע הלבנת הון.
השנייה, מוגדרת כפעולה ברכוש שלא הושג כדין: רכוש שמקורו בעבירה, רכוש ששימש לביצוע עבירה, רכוש שאיפשר ביצוע עבירה, רכוש שנעברה בו עבירה, או מסירת מידע כוזב או אי מסירת דיווח כנדרש, במטרה שלא יהיה דיווח או כדי לגרום לדיווח בלתי נכון. לצד פעולה זו, קבוע עונש של עד 5 שנות מאסר.
השלישית, מוגדרת כפעולה ברכוש אסור: רכוש שמקורו בעבירה, ששימש לביצוע עבירה, שאפשר ביצוע עבירה או שנעברה בו עבירה תוך ידיעה שמדובר ברכוש אסור. חשוב להדגיש כי מדובר בכל פעולה, ולאו דווקא פעולה שנועדה להסוות את הרכוש האסור. לצד פעולה זו, קבוע עונש של עד 7 שנות מאסר.
האיסור על הלבנות הון נועד בעיקר על מנת להתמודד עם מקורות המימון של הפעילות העבריינית של ארגוני פשע, אשר תפסה תאוצה בשנות ה-2000 המוקדמות.
עבירת הלבנת הון, לרוב, מהווה עבירה נלווית לעבירה פלילית שנעשתה קודם לכן, המשמשת לעניין זה כעבירת "מקור".
בין עבירות המקור ניתן למצוא בין היתר את העבירות הבאות: עבירות לפי פקודת הסמים המסוכנים; שוד; שוחד, הימורים ועבירות רבות נוספות שהמכנה המשותף שלהן, בעיקר, הוא עבירות שמטרתן הוא רווח כספי מהיר ובלתי-חוקי.
אם כך, המשמעות של עבירת מקור, היא עבירה שכתוצאה מביצועה נוצר למבצע העבירה יתרון כלכלי. מדובר ברשימה סגורה. בחלק מהעבירות חובה שתהיה עבירת מקור.
ההרשעה
על מנת להרשיע אדם בעבירה זו, על פי החלופה הראשונה למשל, יש להוכיח, כי נעברה עבירת "מקור", וכי פועלו של האדם לאחר ביצוע עבירת המקור, נועד לנתק את הקשר בין הרכוש לבין מקורו.
כמו כן, נדרש להוכיח, כי האדם היה מודע לכך שהרכוש קשור לעבירת המקור, אף אם אין לו ידיעה על סוג עבירת המקור.
יצוין, כי מלבד הרשעה, החוק מאפשר לחלט רכוש של אדם שהורשע בעבירות הלבנת הון.
על מנת לאכוף את האיסור על הלבנת הון, נקבעו בחוק, בין היתר, חובת דיווח על הכנסת והוצאת כסף מזומן לישראל, חובת רישום ומעקב על הבנקים ועל הבורסה. כמו כן, החוק קובע, כי כל אדם אשר נותן שירותי מטבע, חייב להירשם במרשם נותני שירותי מטבע ולדווח על פעולותיו.
התייעצות וייצוג על ידי עו"ד פלילי המכיר את הדקויות ומבין אותן, עשויה למנוע מפח נפש בקרב הנחקרים ויכולה למנוע תרחישים קשים. עו"ד פלילי עומר בללי בעל ניסיון רב בייצוג בתיקים של הלבנת הון.
* המידע בעמוד זה הוא בגדר מידע בלבד ואין לראות בו עצה משפטית. במידת הצורך – מומלץ מאוד לפנות לעורך דין פלילי שמכיר את הדקויות ולא להסתמך על מידע זה כהמלצה משפטית.