הסדר מותנה

הסדר מותנה הוא יצור כלאיים של כתב אישום וסגירת תיק, ולמעשה מהווה דרך חלופית להעמדה לדין פלילי ללא הגשת כתב אישום וניהול הליך בבית המשפט.

הסדר מותנה הוא הסכם שנחתם בין חשוד לבין התביעה או הפרקליטות, במסגרתו הן נמנעות מהגשת כתב אישום כנגד החשוד, בתמורה להודאת החשוד בפרטי העבירה והבטחתו לעמוד בתנאים שונים. יודגש, כי בעצם החתימה על ההסדר, מודה החשוד בעובדות טיוטת כתב האישום.

התביעה או הפרקליטות רשאיות לסגור תיק בהסדר מותנה בקיום כל התנאים הבאים:
1. החשוד בגיר.
2. העונש המקסימלי על העבירה הוא פחות מ-3 שנות מאסר. כלומר, לא מדובר בעבירת פשע.
3. העונש המתאים לדעת התביעה או הפרקליטות אינו כולל מאסר בפועל.
4. אין לחשוד רישום פלילי מ-5 השנים האחרונות.
5. לא מתקיימים הליכים משפטיים אחרים בעניין החשוד.
6. התביעה או הפרקליטות סבורה כי קיים אינטרס ציבורי בחתימה על ההסדר.

ההסדר יכיל את הפרטים הבאים: פרטי העבירה והוראות החוק, הודאת הנאשם, התנאים שעל החשוד למלא, התקופה לקיום ההסדר והדרך שבה יוכיח החשוד כי מילא את התנאים, הצהרת החשוד שהוא מודע לכך שהפרת תנאי מתנאי ההסדר תוביל להגשת כתב אישום.

התנאים שניתן לכלול בהסדר (חלקם או כולם) הם: קנס, פיצוי, התחייבות, תוכנית שיקום (לאחר אישור שירות המבחן) ותיקון הנזק שנגרם עקב העבירה.

בטרם חתימה על הסדר מותנה, רשאי החשוד לבקש מהתביעה או מהפרקליטות לעיין בחומרי החקירה הקיימים בתיק החקירה, וכן בטיוטת כתב האישום.

במידה והחשוד עמד בתנאי ההסדר, ייסגר התיק בעילה "סגירת תיק בהסדר".

לנפגע עבירת מין או אלימות חמורה בלבד קיימת הזכות להביע את עמדתם בעניין סגירת התיק של החשוד בהסדר מותנה, בכתב או בעל פה לפני הגורם המאשר בתוך 14 ימים מהמועד שהמידע על ההסדר הובא לידיעתו. אולם, התביעה או הפרקליטות אינן מחויבות לקבל את עמדתו של נפגע העבירה. במקרה שבו התביעה או הפרקליטות אינן מקבלות את עמדתו של נפגע העבירה, באפשרות נפגע העבירה לעתור לבג"צ בבקשה לבטל את ההסדר.

 

* המידע בעמוד זה הוא בגדר מידע בלבד ואין לראות בו עצה משפטית. במידת הצורך – מומלץ מאוד לפנות לעורך דין פלילי שמכיר את הדקויות ולא להסתמך על מידע זה כהמלצה משפטית.