בכל החלטה על סגירת תיק פלילי, הגורם שסוגר את התיק צריך להחליט מה העילה (סיבה) לגניזת התיק.
נסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות לפתיחה בחקירה או להעמדה לדין
אחת מעילות הסגירה של תיקי חקירה, שבעבר נקראה: "חוסר עניין לציבור".
שינוי שם העילה נבע מפרשנות שגויה לפיה המקרה "לא מעניין את הציבור", אשר הובילה לעוגמת נפש לנפגעי עבירה. אולם חשוב לציין, כי תיקון זה לא נועד כדי להשפיע על מהות השיקולים העומדים מאחורי העילה.
כאשר נודע למשטרה על ביצוע עבירה, עליה לפתוח בחקירה. אולם, אם מדובר בעבירה שאינה פשע, רשאי קצין משטרה בדרגת פקד ומעלה להורות שלא לחקור אם אין בכך עניין ציבורי.
גם לאחר חקירה אם ראה התובע שיש מספיק ראיות להגשת כתב אישום – במידה ואין בכך עניין ציבורי, הנאשם לא יעמוד לדין.
בפסיקת בית המשפט העליון, נקבע כי משמעות ההחלטה שלא להעמיד לדין בעילה זו, צריכה להתבסס על שיקולים שונים וביניהם מידת חומרת העבירה ונסיבות ביצועה, נסיבותיו האישיות של החשוד, נסיבות הקשורות בנפגע העבירה, מדיניות אכיפה, אינטרסים חיוניים של המדינה ושיקולים מוסדיים.
חוסר ראיות
עילה ולפיה התביעה סבורה שאין מספיק ראיות שיובילו להרשעת החשוד. עילה זו עשויה להעיד על כך שהתביעה מאמינה שהחשוד ביצע עבירה אך אין ביכולתה להוכיח אותה או שאין בידי התביעה יכולת לקבוע אם החשוד ביצע עבירה, אך עדיין יש מידה מסוימת של ראיות שקושרות אותו למעשה.
חוסר אשמה
עילה ולפיה התביעה סבורה, כי אין בחומר הראיות כדי להקים חשד סביר לביצוע עבירה על ידי החשוד. כלומר, הראיות מצביעות שלא נעברה עבירה או אין אפילו בדל ראיה שתומכת בטענה שנעברה עבירה.
לדוגמה: אם אדם נחשד בעבירת גניבה אך הוכיח בצורה מוחלטת שהרכוש שלו, הרי שהתיק ייסגר בחוסר אשמה.
הסדר מותנה
עילה לפיה אין סיבה להגיש כתב אישום היות ונכרת הסכם בין המדינה לבין החשוד. במסגרת ההסכם החשוד מודה בעובדות טיוטת כתב האישום ומתחייב למלא אחר תנאים מסוימים (התחייבות, פיצוי, קנס וכו'), ובתמורה המדינה נמנעת מהגשת כתב אישום כנגדו.
עבריין לא נודע (על"ן)
לפי עילה זו זהות החשוד אינה ידועה. סגירת התיק בעילה זו למעשה מובילה ל"הקפאת" החקירה עד לגילוי מידע חדש אודות מקום הימצאו של החשוד. במידה ויש מידע כזה – תפתח המשטרה את החקירה מחדש.
מות הנאשם או החשוד
כאשר אדם נפטר, ההליכים הפליליים כנגדו מתבטלים.
החשוד או הנאשם אינו בר עונשין
אי הגשת כתב אישום מטעמי גיל צעיר (קטינים שטרם מלאו להם 12), או פגועי נפש (למעט חריגים לפיהם אין לסגור תיקים מסיבה זו במשטרה).
אין עבירה פלילית
עילה הקובעת כי החשוד כלל לא ביצע עבירה פלילית ולכן אין סיבה להגיש נגדו כתב אישום.
רשות אחרת מוסמכת לחקור
סגירת התיק בשל כפילות מול רשות אחרת שמוסמכת על פי דין לחקור את העבירה, להבדיל מהמשטרה.
לדוגמה: כאשר מתבצעת עבירה לפי חוק העתיקות, תשל"ח – 1978, הרשות המוסמכת לחקור היא רשות העתיקות ולא המשטרה.
התיישנות
עילה ולפיה חלפה תקופת ההתיישנות המצויה לצידה של העבירה. יצוין, כי בתיקים מסוימים, המשטרה עדיין תחקור אף אם העבירה התיישנה.
* המידע בעמוד זה הוא בגדר מידע בלבד ואין לראות בו עצה משפטית. במידת הצורך – מומלץ מאוד לפנות לעורך דין פלילי שמכיר את הדקויות ולא להסתמך על מידע זה כהמלצה משפטית.