שירות המבחן

שירות המבחן הוא שירות ממלכתי סוציאלי (שייך לשירות הרווחה), המעוגן בחוק הפלילי.

קציני המבחן המועסקים בשירות המבחן, הם למעשה עובדים סוציאליים, שמונו על ידי השר הרלוונטי, וכן בעלי הכשרה לאבחן, לטפל ולשקם עוברי חוק.

שירות המבחן פועל לשיקום בגירים או קטינים מבצעי עבירות פליליות ולשלבם מחדש בחברה. כמו כן, שירות המבחן מסייע לבית המשפט בקבלת החלטות הנוגעות לבגירים או לקטינים, בקשר עם ההליך הפלילי המתנהל כנגדם.

השירות מעורב בכל שלבי ההליך הפלילי, ובין היתר: בשלב המעצר, שלב ההעמדה לדין, שלב גזר הדין.

בכל אחד מן השלבים (לפי העניין הרלוונטי), מגיש קצין המבחן תסקיר. התסקיר הוא למעשה דו"ח פסיכוסוציאלי, הכולל אבחון מקצועי, הערכת סיכון להישנות עבירות, סיכויי שיקום, המלצה לחלופת מעצר או ענישה, עליו מסתמך בית המשפט בקובעו החלטות שונות.

בכל אחד מן השלבים, ישנה אפשרות להשתלב בתוכניות טיפול על פי המלצת קצין המבחן, כאשר תוכניות טיפול אלו עשויות לעזור לנאשם להשתקם וכן להוביל להקלה בעונש שיוטל במסגרת גזר הדין ואף לחריגה ממתחם העונש ההולם.

תסקיר מעצר:

בתסקיר המעצר כותב קצין המבחן את חוות דעתו לגבי מסוכנות העצור, סיכוייו להשתקם וכן בוחן חלופות מעצר אפשריות.

במילים אחרות, התסקיר בוחן האם הנאשם מסוכן עד כדי שלא ניתן לשחררו לחלופה או שמא אינו מסוכן ואז ניתן לשחררו בתנאים.

לתסקיר המעצר משקל רב בדיוני הארכות המעצר של החשוד או בדיון בבקשה למעצר עד תום ההליכים. שכן, על פי התסקיר יחליט בית המשפט הנכבד האם להמשיך ולעצור את החשוד או האם לשחררו.

תסקיר לעונש:

תסקיר זה כולל סקירה על אודות חייו של הנאשם, התייחסות הנאשם לעבירה, מידת הבנת הנאשם את הפסול במעשיו, סיכויי השיקום, סיכויי הישנות ביצוע עבירות וכן המלצה לעניין העונש.

ההמלצה יכולה להיות חיובית – להימנע מהשתת עונש חמור והעדפת ענישה בעלת אופי שיקומי, או שלילית – להטיל עונש מרתיע שכן גורמי הסיכון עולים על גורמי הסיכוי.

בית המשפט אינו מחויב להמלצת התסקיר, אך לרוב, ככל שההמלצה חיובית הוא יקבל אותה. ככל שההמלצה שלילית, בית המשפט יסטה ממנה אך במקרים חריגים.

* המידע בעמוד זה הוא בגדר מידע בלבד ואין לראות בו עצה משפטית. במידת הצורך – מומלץ מאוד לפנות לעורך דין פלילי שמכיר את הדקויות ולא להסתמך על מידע זה כהמלצה משפטית.